Elektrik kontrollü kontrol vanaları ve aksesuarları pazarının, 2011 yılı için global anlamda 298 milyon dolar seviyelerinde olduğunu biliyoruz. Gene uluslar arası pazar araştırması sonuçlarından bildiğimiz kadarıyla aktüatör teknolojisinde; elektrik ve hidroliğe nazaran hava yani pnömatik aktüatörlerin kullanımı daha yaygın.
Genede, son zamanlarda elektrik aktüatör teknolojilerinde yapılan inovasyonlarla bu grupta hem Türkiye’ de hemde dünyada dramatik bir artış gözükmektedir. Elektrik aktüatörlü kontrol vanalarında yıllık bileşik büyüme oranının %13,4 civarında olduğunu ve 2017 yılı itibariyle bu pazarın 630 milyon doları aşacağı bekleniyor. Bu orana baktığımızda, diğer kontrol vanalarının nerdeyse iki katı büyümeye denk geldiğini görüyoruz.
Öte yandan hala ama hala pnömatik hareket teknolojisi vanalarda pazarı domine etmektedir. Bir istatistiğe göre her satılan 100 otomatik kontrol vanasının, 93’ü pnömatik kontrollü olarak satılmaktadır. Elektrik aktüatörlerinin, yüksek etkinlik ve daha iyi kontrol olanakları gibi genel olarak kabul görmüş avantajlarına rağmen ortada bazı gerçekler var. Bunlar; yüksek satınalma fiyatları, fail-safe(güvenlik amaçlı geri-dönüşlü) modellerindeki kısıtlar, artan entegrasyon karmaşıklığı, nispeten daha kalifiye bakım mühendisliği gerektirmesi, daha kırılgan/hassas ürünler olabilir algısı; çoğu son kullanıcı için bir engel teşkil etmektedir. Tüm bu faktörler, kullanımın çok makul olduğu durumlarda bile yer yer tercih edilmeme durumunu doğurmaktadır.
Tüm bu engellere rağmen, gelecek beş yıl içerisinde, özellikle de bu ürünlerin düşük hızda açma-kapama gerektiren proses hatlarında kullanıldığını ve kullanılacağı varsayarak, güçlü bir büyüme ile yola devam edeceğini ön görmekteyiz.
|